Vandijkonline-vrienden-weblog

zondag, februari 17, 2008

De Smurfen waren ook jarig


Vrijdag 15 februari 2008 vierden de smurfen hun 50e verjaardag.
Ze verschenen voor het eerst in een verhaal van Johan en Pirrewiet in het tijdschrift "Robbedoes". Hun schepper Peyo had daarvoor al aan enkele tekenopdrachten gewerkt, maar de introductie van de Smurfen in Robbedoes zou zijn leven veranderen.
Aanvankelijk waren de Smurfen slechts figuranten, maar al snel werden ze zelf echte sterren. Na enkele minialbums verschenen hun avonturen in volledige albums. Daarna verscheen ook de film "De toverfluit en de zes Smurfen" , met muziek van Michel Legrand (hij zong ook het refrein!).
Muziek zou ook daarna een belangrijke rol spelen, nl. toen Vader Abraham de eerste Smurfensingle uitbracht. Het werd een enorme hit in Nederland en België en daarna ook in de rest van de wereld.
De Smurfen werden al gauw wereldbekend met hun figuurtjes, pluchen poppen, speelgoed, (succesvolle) platen en vooral hun tv-afleveringen. In 1981 begon het bekende tekenfilmduo Hanna & Barbera (de makers van "Tom & Jerry", "The Flinstones" en "Yogi Bear") aan een tv-reeks voor het NBC-netwerk in Amerika. Er werden niet minder dan 256 afleveringen gemaakt, die momenteel uitgezonden worden in ongeveer 30 landen.
Hoewel hun schepper Pierre Culliford (beter gekend als Peyo) in 1992 rond Kerstmis overleed, zijn de Smurfen nog nooit zo populair geweest. In de laatste drie jaar alleen al werden er meer dan 10 miljoen exemplaren Smurfen-cd"s verkocht. De boeken, de activiteitenboeken, de figuurtjes en het speelgoed zijn razend populair in de hele wereld. De tv-reeks wordt regelmatig heruitgebracht op video in een groot aantal talen, en in CD-i en verhalenboeken.
En met de nieuwe stijl en de uitgebreide waaier aan Smurfimedia hebben de kleine blauwe mannetjes in de komende jaren zeker nog veel verrassingen in petto voor hun fans.

Geen opmerkingen: