Vandijkonline-vrienden-weblog

zondag, juni 22, 2008

Arbiter Michel had rood moeten geven

"Arbiter Lubos Michel zat fout", zegt oud-topscheidsrechter Mario van der Ende.

Voor de zekerheid heeft hij het spelregelboekje er nog op nageslagen. Maar eigenlijk wist hij het al zeker: "De Russen hadden in de verlenging met tien man moeten spelen", benadrukt hij op de website van Elf.
Van der Ende doelt op de laatste minuut van de reguliere speeltijd. De Slowaakse scheidsrechter gaf de Rus Denis Kolodin zijn tweede gele kaart na een charge op Wesley Sneijder. Michel trok daarna rood, maar herriep deze beslissing op advies van zijn grensrechter. De vlaggenist had kort voor de overtreding van Kolodin gezien dat de bal de achterlijn was gepasseerd. Rusland kreeg derhalve een doeltrap en Kolodin mocht blijven staan.
Volgens Van der Ende is dit een grote fout van Michel. Hij wees op regel 5 op pagina 46 in het spelregelboekje. "Een scheidsrechter kan alleen dán een beslissing herroepen, als het spel nog niet is hervat, of is gefloten voor een andere overtreding of het rust- of eindsignaal heeft geklonken. Het tweede was het geval, want Michel gaf geel voor de overtreding op Sneijder en had daarna de oude situatie (bal wel of niet over de achterlijn) niet meer mogen herroepen. De Russen hadden de verlenging met tien man moeten spelen."
Overigens was op tv-beelden te zien dat in de gewraakte situatie de bal zelfs niet geheel over de achterlijn was gegaan. De grensrechter had dus scheidsrechter Michel helemaal niet op andere gedachten hoeven te brengen.

Geen opmerkingen: