Vandijkonline-vrienden-weblog

vrijdag, december 05, 2008

Duyvendakken


Je zult maar Wijnand Duyvendak heten en de kans lopen dat een naar jou vernoemd woord tot hét woord van het jaar 2008 wordt verkozen!
Het zou zo maar kunnen, want duyvendakken is een van de tien woorden die genomineerd zijn voor de Woord van het jaar-verkiezing die woordenboekenmaker Van Dale in samenwerking met De Pers en het Genootschap Onze Taal organiseert.
Het betekent zoiets als ‘iemand afrekenen op zijn of haar actieverleden’. Vooral
mensen die ooit politiek geëngageerd zijn geweest, lopen het risico te worden geduyvendakt.
Heb je dus ooit CPN gestemd? Ben je in je jeugd kraker geweest? Heb je als Rode Jehova huis aan huis aangebeld om het evangelie van Jan Marijnissen te verkondigen? Nog maar een paar jaar geleden was je dan een held. Geen held van de revolutie misschien, maar wel iemand die het hart links draagt. Of droeg, want veel ‘rooie rakkers’ van toen zijn inmiddels rabiate conservatieven geworden.
De laatste jaren is de opinie over mensen die in hun jeugdjaren actief waren in de ultralinkse politiek en buitenparlementaire acties voerden radicaal veranderd. Jeugdig activisme is niet langer een wapenfeit, maar een jeugdzonde en het woord actieverleden, waar we een jaar of vijf geleden nog vol trots over spraken, is in een jaar tijd zo ongeveer synoniem geworden met ‘crimineel verleden’. En daar kun je hard op worden afgerekend.
Het overkwam kamerlid Wijnand Duyvendak in 2008. Na de onthulling van zijn militante actieverleden werd hij politiek en maatschappelijk uitgekotst. Erger nog: in het kielzog van de ‘Duyvendak-affaire’ wordt inmiddels ook kritisch naar het actieverleden van anderen gekeken. En als ze niet oppassen, worden ook zij geduyvendakt.
Mocht je vinden dat duyvendakken hét woord is dat 2008 ten voeten uit typeert, dan kun je dat natuurlijk kenbaar maken op www.woordvanhetjaar.nl.

1 opmerking:

Marc zei

Ik hou niet van actie! ;-)