Vandijkonline-vrienden-weblog

zaterdag, april 19, 2008

Zuinige auto's

Zuinig rijden? Koop een BMW of Volkswagen. Beide merken scoren hoog in de top 10 zuinige auto's die de ANWB, het WNF en de Stchting Natuur en Milieu samenstellen.
BMW heeft niet bepaald een zuinig imago, maar dat blijkt ongegrond. Wie een grote auto wil kopen die weinig benzine of diesel gebruikt, maakt met respectievelijk de BMW 316 en de BMW 318d de beste keuze.
Ook een ander Duits merk, Volkswagen, komt positief uit het lijstje. Het bedrijf heeft maar liefst zes auto's in de verschillende top 10's.
De ANWB stelt samen met het Wereld Natuur Fonds en de Stichting Natuur en Milieu elk halfjaar zes top 10's samen. Diesel en benzine werden elk opgedeeld in de categorieën klein, middelgroot en groot.

Een extra voorbehoud werd gemaakt op basis van uitstoot. Benzineauto's die bovengemiddeld uitstoten werden uitgesloten. Hetzelfde gold voor diesels zonder roetfilter.
De overall zuinigste auto komt alweer uit de stal van een Duitse autofabrikant. Daimler maakt met de Smart 451 fortwo Coupe een auto die even zuinig rijdt als de Prius van Toyota.
De Europese fabrikanten blinken uit als het gaat om zuinige auto's. Maar liefst 35 auto's van de in totaal 57 zijn van Europese makelij.
Qua CO2-uitstoot wisten twee kleine diesels, de Seat Ibiza en Volkswagen Polo, de psychologische grens van 100 gram te slechten.

Geen opmerkingen: