Vandijkonline-vrienden-weblog

vrijdag, oktober 17, 2008

Het Gevaar van de iPod


Uit nieuw groot Europees onderzoek blijkt, dat een uurtje per dag naar je mp3-speler luisteren na vijf jaar tot gehoorproblemen leidt.
De oren van de mp3-generatie zijn in gevaar. Onderzoekers hebben hier al vaker voor gewaarschuwd, maar in opdracht van de EU uitgevoerd onderzoek geeft heel concrete cijfers. Tussen de 2,5 en 10 miljoen Europeanen lopen het risico op permanent gehoorverlies, schrijven de onderzoekers. Zoveel Europeanen luisteren namelijk dagelijks minimaal een uur naar hun draagbare muziekspeler. Let wel: met de volumeknop op maximaal. Wie dit vijf jaar achter elkaar doet, merkt volgens het onderzoek de gevolgen: doofheid of zware gehoorschade.
Omdat dit niet het eerste onderzoek is dat wijst op de gevaren van het luisteren naar mp3-spelers of andere geluidsdragers, heeft de EU het plan om volgend jaar afspraken te maken met nationale regeringen, consumentenorganisaties en fabrikanten. Zo zouden fabrikanten verplicht kunnen worden ‘een maximaal volume in te bouwen’.
Sommige fabrikanten hebben overigens zelf al volumebegrenzers ingebouwd. Mede naar aanleiding van rechtszaken. Zo klaagde twee jaar geleden een Amerikaanse man Apple aan, omdat hij vond dat het bedrijf niet had gewaarschuwd voor mogelijke gehoorschade door gebruik van de iPod. De rechter besloot toen dat de iPod muziek op maximaal 115 decibel mag afspelen. Flink meer dan de 89 decibel die als ‘veilig’ wordt beschouwd.
Volgens sommige onderzoeken kan gehoorverlies worden voorkomen door het volume van spelers niet hoger dan zestig procent van het maximum te zetten. Gebruikers moeten dan niet langer dan een uur per dag luisteren.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat zeg je??

Mawilma zei

Ik vroeg of jij er ook één hebt !

Anoniem zei

Nee.:-)