Vandijkonline-vrienden-weblog

vrijdag, februari 11, 2005

Koekhappen........


Wat een gedoe weer in ons kikkerland. Heisa om de prijs van een ontbijtkoek. Of we geen grotere problemen hebben in Nederland....

Mag je als winkelier tegenwoordig niet meer zelf je prijs vaststellen? Volgens mij vielen er laatst nog boetes vanwege gemaakte prijsafspraken.
Dus voortaan moet Albert Heijn bij elke verkochte Peijnenburg-koek zeggen:

Albert Heijn gaat door met koekhappen en zoekt nu een rechter, die dit wel als zoete koek slikt.
Ik ben benieuwd hoe dit afloopt. Wat denken jullie?

4 opmerkingen:

Marc zei

Ik ben het met AH eens. Het is toch raar dat een fabrikant op deze manier invloed heeft op de verkoopprijs. Ik ben dus ook verbaasd door de uitspraak van de rechter.
En dat allemaal doordat dit artikel in het prijzenmandje van de consumentenbond zit.

Peter zei

Pfweh MaWilma, je bent me voor!

Ik heb begrip voor beide partijen...

Het is te begrijpen dat je als winkelier je prijs zelf wilt bepalen. Jij koopt iets in, wat je er daarna mee doet is toch jouw zaak?

Vanuit de producent kan ik me ook voorstellen dat zij bezwaar maken. jij maakt een bepaald product, dat vertegenwoordigt een bepaalde waarde, en nu gaat zo'n winkeliertje jouw product devalueren!

Stel je voor dat er iemand is die -structureel en ongelimiteerd- op de hoek van de straat voor E 100,-- nieuwe Ferrari's gaat verkopen... Dat zal als een tierelier verkopen, maar daarmee devalueert de waarde van het merk Ferrari enorm.. Dus is Ferrari daar niet blij mee...

Marc zei

In het geval van de Ferrari is het prijsverschil wat groot, maar wat zou het de leverancier moeten uitmaken. Zij bepalen de verkoopprijs aan de supermarkten, zij krijgen dus gewoon hun knaken. Ook gaat het om 1 product in de hele Pijnenburg-productrange. Waarom dan zo moeilijk doen over de verkoopprijs aan de consument? Volgens mij is er een aantal productgroepen waar een vastgestelde prijs is (melk/brood/boeken ofzo), verder niet. Moet nu elke prijsvastelling en actie door de producent worden goedgekeurd? Te gek voor woorden.

Mawilma zei

Ik heb geen economie gestudeerd, maar als ik directeur van Peijnenburg zou zijn zou ik toch liever zien, dat er 1000 van mijn koeken verkocht worden voor een stuivertje minder dan 100 voor een stuivertje meer.
Als er geen koek meer verkocht wordt verdienen ze niks meer.
Maar goed, ze hebben nu allebei al meer publiciteit dat met 5 pageina-grote advertenties, dus toch voordelig of niet?
(Wat een mooie nieuwe lay-out van de comments)