Vandijkonline-vrienden-weblog

zondag, juli 18, 2010

Duikersdroom


De droom van veel duikers om eens iets leuks te vinden op de zeebodem is voor deze duikers waarheid geworden.
Ze hebben namelijk in een scheepswrak in de Baltische Zee eeuwenoude champagne gevonden. De flessen dateren uit de jaren zeventig van de achttiende eeuw. Volgens duiker Christian Ekstrom is de champagne nog goed te drinken.
"Het was fantastisch. De drank had een zoete smaak, maar je proefde ook eikenhout en het rook sterk naar tabak", aldus Ekstrom, die verder opmerkte dat er nog steeds bubbels in de champagne zaten. De gevonden flessen zijn naar specialisten in Frankrijk gestuurd, waar ze gedateerd werden.
Het gaat zeer waarschijnlijk om Veuve Clicquot, een soort champagne die vanaf 1772 gemaakt werd. Het schip was vermoedelijk onderweg naar Sint Petersburg om de drank af te leveren. De champagne is nu naar schatting 52.000 euro per fles waard.
Het scheepswrak ligt voor de kust van Aland, een autonoom deel van Finland. De overheid zal bepalen wat er met het schip en de champagne gaat gebeuren. De oudste nog drinkbare champagne tot nu toe is in handen van wijnhuis Perrier-Jouet, dat twee flessen heeft uit 1825.
Kennelijk hebben deze duikers al minstens één fles soldaat gemaakt. Hoe kunnen ze anders weten hoe lekker deze champagne nog is?

3 opmerkingen:

roetmops zei

Waar haal je dat nieuws toch allemaal vandaan. nu drink ik geen druppel drank. Maar de prijs van zo'n fles is wel welkom.

Mawilma zei

Dat nieuws haal ik allemaal van internet. Gewoon allerlei kranten- en andere sites bekijken en je vindt een schat aan wetenswaardigheden. Je moet er natuurlijk wel even voor gaan zitten.

Ik hoop voor die duikers dat ze een paar honderd van die flessen uit dat wrak kunnen halen, dan zijn ze voorlopig binnen!

roetmops zei

Ik hoop het met je mee voor de duikers. Geen wonder dat ik zoiets nooit zie, ik ben namelijk niet echt een nieuwsfan. Maar ik merk nu wel dat er ook vaak wat moois te melden is. Het nieuws meld namelijk altijd van die vreselijkke dingen.