Vandijkonline-vrienden-weblog

maandag, september 20, 2010

Bonifatius bij Dokkum vermoord


Iedereen heeft vroeger op school geleerd dat in het jaar 754 Bonifatius bij Dokkum is vermoord.
In Dokkum is daarom een gedenkplaats aan hem gewijd, het zogeheten Martelaarsveld van Dokkum. Hier staat een groot standbeeld van de emeritus-bisschop.
Ik heb altijd gedacht dat hij heel jong vermoord is, maar hij was al boven de 70 jaar, voor die tijd toch zeker wel oud.
Ik las ergens dat hij de Bijbel boven zijn nek houdt om de zwaardslagen af te weren.

Dit is het vooraanzicht van de bedevaartskapel, liggend in een mooi park met 14 kruiswegstaties.

Eén van die kruiswegstaties zie je hier. Het zijn kleine kapelachtige bouwsels, gebouwd van kloostermoppen van verschillende afgebroken kloosters.

Vóór de kapel ligt een bron, over het ontstaan waarvan diverse legendes verschillende verhalen vertellen, varierend van het wegzakken van een paard tot een tik op de grond met Bonifatius' bisschopsstaf.
Aan deze bron wordt geneeskrachtige werking toegeschreven, dus Marli moest even proberen of dit op waarheid berust.

Aan weerszijden van de kapel lopen heel mooi gewelfde gangen en staan er banken, waarop bedevaartgangers kunnen plaatsnemen tijdens herdenkingen en dergelijke.

In het midden daarvan heb je een mooi zicht hierop en op de in/uitgang met een prachtig glas-in-loodraam erboven.

Aan de ene kant eindigt deze gang bij een heel mooi kapelletje en Hans kon het niet laten om even priestertje te spelen.

Tenslotte kon je voor 2 euro een flesje vullen met het heilige geneeskrachtige bonifatiuswater en dat hebben we natuurlijk ook even gedaan.

1 opmerking:

roetmops zei

Dat Bonifatius bij Dokkum vermoord is, ka zover kan ik nog mee komen. maar de rest wat je schrijft en laat zien is voor mij echt nieuw. Zo leer je toch steeds weer wat van elkaar.