Vandijkonline-vrienden-weblog

donderdag, december 21, 2006

Kadootje voor Kilometervreter

Een Britse verzekeringsagent die in de Verenigde Staten werkt is erin geslaagd tussen 1989 en 2006 een miljoen mijl (ruim 1,6 miljoen kilometer) op de teller van zijn Saab 900 SPG te krijgen. Als beloning krijgt hij van de Zweedse autofabrikant een nieuwe auto.
De afstand, die Peter Gilbert sinds 1989 in de Saab aflegde, komt overeen met veertig rondjes om de wereld of ruim twee ritjes naar de maan en weer terug. Hij verstookte circa 160 duizend liter bezine, vier volle tankwagens. Verder versleet hij 22 sets van vier banden en 115 jerrycans motorolie van vijf liter per stuk.

Hij kocht zijn eerste Saab in 1967 en heeft er sindsdien naar eigen zeggen negen versleten. Hij is vooral te spreken over de veiligheid van de Zweedse auto's, waarmee hij heelhuids door een reeks ongelukken kwam. De wagen, waarmee hij een miljoen mijl haalde, overleefde zelfs acht botsingen met een rendier, vertelde hij.
Toen de teller deze zomer het miljoen naderde, belde Gilbert de fabrikant. Die nodigde hem uit voor een show in New York, waar hij de magische grens doorbrak. Daarna schonk de vertegenwoordiger zijn wagen aan een automuseum. Saab was aanvankelijk niet van plan Gilbert een cadeautje te geven - nog geen T-shirt - maar besloot na aandacht in lokale media toch met een nieuwe auto over de brug te komen.

Geen opmerkingen: