Vandijkonline-vrienden-weblog

vrijdag, december 15, 2006

Mijnheer van Dale wacht niet meer op antwoord....

Net zoals de taal verandert, verandert ook het onderwijs. Niet zo verwonderlijk dus dat ook ezelsbruggetjes anders worden. Er worden nieuwe ezelsbruggetjes bedacht voor de oude 'moeilijkheden'. Zo is 't kofschip, de ezelsbrug voor sterke werkwoorden, veranderd in 'xtc koffieshop'.
Niet alleen voor Nederlands zijn de ezelsbruggetjes aangepast. Ook bij het vak wiskunde is de stoffige oude man verjongd. Het 'Mijnheer Van Dale Wacht Op Antwoord' is nu veranderd in 'Help Mij Van De Wiskunde Opdracht Af'(Haakjes, Machtsverheffen, Vermenigvuldigen, Delen, Worteltrekken, Optellen en Aftrekken).

Voor bijna alle vakken zijn er hippe hulpmiddelen. Wie het bij economie altijd moeilijk vond om debet en credit uit elkaar te houden: Debet=Dokken, Credit=Cashen. Vooral ook voor topografie zijn veel bruggetjes gemaakt. De Scandinavische landen van van links naar rechts (Noorwegen, Zweden, Finland): Niet Zeuren Flapdrol.
Leerlingen die de ezelsbruggetjes bedenken, kunnen ze via een internetsite aan medeleerlingen doorgeven. Inmiddels zijn er op deze site al zo'n 700 bruggetjes geplaatst.

Geen opmerkingen: