Vandijkonline-vrienden-weblog

vrijdag, juli 27, 2007

Dagje Groningen

Gisteren zijn we samen met onze vrienden een dagje naar Groningen geweest. We hebben gebruik gemaakt van de diensten van de NS en we zijn zowaar zonder enige verstoring uit en weer thuis gekomen. Dat hebben we wel eens anders meegemaakt!

Groningen heeft een prachtig station, alleen zie je zodra je een stap erbuiten zet, dat je echt in de 21ste eeuw leeft. Er ligt een soort maanlandschap voor de in/uitgang en ertegenover ligt het supermoderne museum. Mooi als je ervan houdt, anders niet.

De Martinitoren is natuurlijk tijdloos en nog altijd even mooi en hoog. We waren te laat om hem te mogen beklimmen (jammer maar niet heus!).

Omdat Groningen vroeger een rechtstreekse verbinding met de zee had zie je er veel oude pakhuizen. Aan sommige kademuren kun je nog zien, dat er zelfs eb en vloed was.

De binnenstad is erg mooi. De universiteitsgebouwen bijvoorbeeld (foto hierboven) zijn prachtig en er zijn ook nog veel hofjes bewaard gebleven, waar in plaats van oorspronkelijk de psychische patiënten of armen nu studenten wonen.

Over het algemeen zijn de wegen in de binnenstad ruim, maar zoals je hieronder kunt zien, vind je ook hele kleine straatjes.

We hebben een rondvaart gemaakt door de grachten of singels of hoe ze heten en een stukje het Eemskanaal op. Daar kwam een vrachtschip met een hele bekende naam langs varen.

Het is jammer dat ik niet nog veel meer foto's kan laten zien, maar wie interesse heeft is altijd welkom.
Het was een mooie dag met goed weer en pas op het moment dat we het Groninger station uitreden gingen de hemelsluizen open.
Als je eens een dagje over hebt kan ik deze stad van harte aanbevelen.

2 opmerkingen:

Hanneke zei

Een keertje écht Groningen bekijken staat altijd al op m'n verlanglijstje. Hoewel we redelijk dicht bij Groningen wonen, is het er nog nooit van gekomen. Wel winkelen, maar verder niet. Wie weet nog eens met z'n vieren vanuit Hoogeveen?

Marc zei

Kan me niet herinneren dat ik ooit in Groningen ben geweest. De Martini ken ik alleen van James Bond: Shaken not stirred. ;-D