Vandijkonline-vrienden-weblog

maandag, juli 30, 2007

Inflatie op de huizenmarkt

Blaricum is de duurste gemeente in Nederland om een huis te kopen. De gemiddelde woningprijs lag daar in het eerste halfjaar op 723.317 euro. De gemeentes Laren en Wassenaar nemen de tweede en derde plek in op de ranglijst. Dat blijkt uit onderzoek van woningsite Dimo.nl. Bloemendaal is uit de top drie gevallen. Deze gemeente was bij de vorige meting nog de nummer 1. De goedkoopste woningen van Nederland staan in Delfzijl. Daar wisselde in de eerste jaarhelft een huis gemiddeld voor 142.384 euro van eigenaar. In de voorlaatste gemeente op de ranglijst, Pekela, lag de gemiddelde huizenprijs op bijna 148.000 euro.
Toen ik mijn eerste huis kocht in 1993, koste me dat ƒ180.000,-, omgerekend nog geen €82.000,-. Dat was toen naar mijn idee een redelijk gemiddelde prijs voor een huis. Toen wij het verkochten was letterlijk de ƒ vervangen door de €. Moet je kijken wat een verschil. Het lijkt misschien leuk dat je huis steeds meer waard wordt, maar de inflatie is zo hoog dat een alleenverdiendende starter nu niet eens meer een gemiddeld huis kan kopen. Laat staan een huis in Blaricum. Een dergelijke inflatie is in de geschiedenis al vaker een belangrijke factor geweest van economische tegenspoed. Laten we hopen dat het hier niet zo ver gaat komen.

1 opmerking:

Mawilma zei

Het gevaar is - zoals je bijvoorbeeld in de VS ziet - dat mensen de overwaarde van hun huis gaan "opeten" en daarna in financiële problemen komen.
Wij overwegen wel eens voorzichtig om in de verre toekomst ons huis te verkopen, een leuk huisje te huren en van wat er overblijft verder leuk te leven.
Maar voor starters is het tegenwoordig inderdaad wel heel moeilijk om nog een huis te kunnen kopen. En zolang er zo weinig nieuw gebouwd wordt zal het ook niet beter worden.