Vandijkonline-vrienden-weblog

zaterdag, november 17, 2007

Dé oplossing voor velen: Drinkwater uit spinnenwebben

Iedere spin heeft er ’s ochtends last van: dauwdruppels in z’n web. Maar voor de Israëlische uitvinders Joseph Cory en Eyal Malka waren die dauwdruppels een bron van inspiratie. Ze concludeerden dat de draden van het web kennelijk in staat zijn om dauw uit de lucht te vangen en construeerden een reusachtig spinnenweb waarmee het mogelijk is drinkwater te verzamelen, gewoon uit de lucht en waar je maar wilt.

De uitvinders presenteerden deze week een eerste prototype. Eigenlijk is het niet meer dan een groot stuk zeil waarin in het midden een gat is gemaakt waar een plastic container in hangt. Deze trekt het zeil strak in de vorm van een omgekeerde piramide. Dauwdruppels slaan neer op het zeil en vloeien naar beneden, naar de container. Bij eerste tests was dit kunstmatige spinnenweb al goed voor zo’n twintig liter schoon drinkwater. En die test vond plaats in een omgeving die gerust 'steppeachtig’ mag worden genoemd.
Dit eerste prototype werd opgehangen tussen bomen; een volgend model komt op eigen benen te staan. De uitvinders verwachten dat hun product een grootse toekomst heeft, niet alleen in vluchtelingenkampen, maar ook op campings. Van dorst omkomen hoeft straks dus niet meer.

Geen opmerkingen: