Vandijkonline-vrienden-weblog

maandag, november 26, 2007

Een democratische partij?

Tijdens het SP-congres in Rotterdam is Jan Marijnissen vrijwel unaniem herkozen als partijvoorzitter. Hoewel er voor de leden weinig te kiezen viel aangezien hij de enige kandidaat voor de functie was, bedankte hij het congres in zijn eindspeech voor het ‘hernieuwde vertrouwen’.

In zijn speech veegde hij vervolgens alle kritiek van tafel die hij en zijn partij de afgelopen maanden kregen.
Over de discussie die ontstond naar aanleiding van de kwestie Yildirim over het democratische gehalte binnen de partij maakte hij weinig woorden vuil. 'Mijn stelling is: Wij zijn de meest democratische partij van Nederland, formeel én informeel.’ Dat er door de enorme groei van de partij conflicten ontstonden, is volgens hem ‘helemaal niet erg’.
Marijnissen had geen goed woord over voor PvdA-minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst die van plan is de salarisafdracht van volksvertegenwoordigers aan hun partij te bemoeilijken. Daarmee zou ze de kern van de partijfinanciering van de SP raken. Het salaris van SP-volksvertegenwoordigers wordt namelijk direct op de partijrekening gestort waarna de politici slechts een gedeelte krijgen.
Volgens Marijnissen grenst Ter Horsts voornemen aan ‘machtsmisbruik'. Maar hij zag ook positieve gevolgen: ‘Iedereen weet nu dat wij in ieder geval géén zakkenvullers zijn’.
Naar aanleiding van recente berichten omtrent het verlies van partijleden, voerde Marijnissen als verdediging aan dat er de afgelopen maanden vanwege ‘interne reflectie’ weinig aan ledenwerving is gedaan. Hij riep het congres dan ook op nieuwe leden te gaan werven en beloofde daarbij eenieder die voor 1 januari een nieuw lid zou aanbrengen een polshorloge in de huisstijl van de SP.
‘Als 50.000 leden dat doen, zijn we in 2008 in één klap de grootste partij!’ riep hij enthousiast. De SP is nu de derde partij van Nederland en moet qua ledental alleen nog het CDA (69.000) en de PvdA (62.000) voor zich dulden.
Hebben jullie ook dit beeld voor ogen bij de benaming "een democratische partij"?

1 opmerking:

Marc zei

Een democratie erkent dat de meerderheid een deel van het gelijk aan haar kant heeft en de oppositie een ander deel. Bij de SP bestaat er maar 1 waarheid en dat is die van hun. Wat zij willen daar is niets democratisch aan, het is meer communistisch (volgens Marx het op het socialisme volgend stadium waarin het kapitalisme is uitgebannen, de productie- en consumptiemiddelen gemeenschappelijk eigendom van de staatsburgers zijn en er geen klassentegenstellingen meer bestaan).