Vandijkonline-vrienden-weblog

vrijdag, februari 04, 2011

Is Mona Lisa een man?


Italiaanse onderzoekers beweren dat het bekende schilderij Mona Lisa van Leonardo da Vinci is gebaseerd op een man.
De in Florence geboren leerling en mogelijke minnaar van Da Vinci, Salai, zou volgens de onderzoekers de kunstenaar hebben geïnspireerd tot het schilderen van de vrouw met de mysterieuze glimlach.
De gelaatstrekken van Mona Lisa zouden overeenkomen met die van andere werken. Salai, die eigenlijk Gian Giacomo Caprotti heette, zou model hebben gestaan voor verschillende schilderijen van Da Vinci.
Ook heeft de schilder volgens de onderzoekers in de ogen van Mona Lisa piepklein de letters L en S geschilderd, die volgens de Italianen voor Leonardo en Salai staan.
Het Louvre in Parijs, waar het schilderij hangt, betwist de beweringen, mede omdat het team onderzoekers niet het echte schilderij maar een hoogwaardige digitale kopie heeft bestudeerd. De "letters" zouden scheurtjes kunnen zijn in het olieschilderij uit het begin van de zestiende eeuw.
Volgens de Italianen zijn ze gewoon blind bij het Louvre. Ze hebben aangeboden met hun team naar het museum te komen voor extra onderzoek.

Wat denken jullie ervan? Zien jullie ook mannelijke trekjes bij deze mysterieuze schoonheid?

3 opmerkingen:

emsland-life zei

Wanneer je maar lang genoeg kijkt zie je misschien wel wat mannelijke trekjes, maar waar zijn die `italiaanse onderzoekers`mee bezig. Volgens mij zijn ze in iedergeval zijn ze mediageil (om maar een beetje in hun stijl te blijven) Waar maken ze zich druk om. Een man met borsten? de vrouw met de baard? Wat maakt het uit. Bij kunst - en daar praten we hier over - is het volgens mij van belang: Vind ik het mooi?

en ja, ik vind het prachtig al wordt er volgens mij wel iets teveel nadruk gelegd op bepaalde schilderijen. Er is zoveel moois te zien.

roetmops zei

Gelijk heb je zwager, wat zou het uitmaken als het een man is geweest, die hiervoor model heeft gestaan? Zelf ben ik niet zo weg van oude kunst, maar het is en blijft een knap stukje werk.Maar ja, die Italianen zijn nu eenmaal erg gesteld op vrouwelijk schoon.

roetmops zei

Vandaar natuurlijk die mysterieuze glimlach!! Is dat ook weer opgelost. Zijn we er nu toch achter!