Vandijkonline-vrienden-weblog

vrijdag, september 14, 2012

Het Slot Pflalz bij Kaub

Op een eilandje in de Rijn ligt het Schloss Pfalz, een voormalig slot waar de schippers tol moesten betalen. We zijn er met een klein bootje heen gevaren en hebben het uitgebreid bekeken.

Dit is de binnenplaats. Van hieruit kun je alle kanten op en kom je op de galereien, waar alle kijk- en schietgaten en de woonruimtes van de tollenaars op uitkomen.

Hier heb je zicht op zo'n galerij. Het viel ons op dat alles zo goed onderhouden is en die witte muren en het donkerrode houtwerk ziet er allemaal prachtig uit.

In een van de woonvertrekken staat een open haard. Je zou hem zo aan kunnen steken.

Via deze trap ga je van de onderste naar de bovenste galerij. Je moet wel goed uitkijken waar je loopt, want erg comfortabel is deze trap niet.

De inwendige mens kreeg ook voldoende aandacht, dat zie je wel aan deze broodoven. Daar zal menig broodje in gebakken zijn.

De wc is wel enigszins aangevreten door de tand des tijds en ik ben blij dat wij toch een wat comfortabeler toilet hebben.

Streng waren ze vroeger wel. Had je wat op je kerfstok moest je op dit plankje gaan zitten en liet men je naar de 9 meter lager gelegen kerker zakken. Wel rigoureus hoor!

2 opmerkingen:

Nell zei

Die goede oude tijd,maar als ik dit zo zie was het toen ook niet alles.

Anoniem zei

Bij mijn oma hadden ze vroeger ook zo,n plee, achter in de stal en dat is nog niet eens zo lang geleden(60 jaar). Mooie foto,s van jullie trip.Gr. Bernard