Vandijkonline-vrienden-weblog

woensdag, december 21, 2005

Hippe oogbescherming tegen vuurwerk

Oogmeetkundigen in de regio Rijnmond verkopen speciale hippe brillen die de ogen tijdens de nieuwjaarsviering beschermen tegen vuurwerk. Ze komen met de actie omdat er volgens het ziekenhuis vorig jaar een toename was van het aantal vuurwerkslachtoffers met oogletsel.

Het ziekenhuis opereerde in 2004 veertig slachtoffers die veelal gewond raakten door kleine vuurpijlen. „90% van de slachtoffers zijn jongens tussen de 8 en 17 jaar”, meldt het Optometristen Collectief Rijnmond (OCR) op zijn website. „Vaak zijn het de toeschouwers die worden geraakt. De afgelopen drie jaar zijn vijftien kinderen aan één oog blind geworden door vuurwerk.”
Rond de nieuwjaarsviering komen vooral veel Rotterdamse slachtoffers bij de spoedeisende hulp van het oogziekenhuis terecht. In de weken daarna krijgt het gespecialiseerde hospitaal ook veel patiënten uit andere delen van Nederland.
De beschermende brillen worden voor een kleine twee euro verkocht bij de 24 oogmeetkundigen die bij het OCR zijn aangesloten. De bescherming is ook over een normale bril te dragen.

Geen opmerkingen: