Vandijkonline-vrienden-weblog

donderdag, juni 07, 2007

Mini-supermarkt of restaurant?


Albert Heijn en de gemeente Utrecht hebben een conflict over de vraag of de vestiging van AH to Go aan de Oude Gracht een mini-supermarkt is of een restaurant.
Het probleem is dat er bij de uitgang een paar tafels staan, waar de klanten hun boodschappen kunnen inpakken of de suiker door de koffie roeren.
De gemeente vindt, dat deze tafels gebruikt worden om etenswaren ter plaatse te nuttigen en dat is een horeca-activiteit, waarvoor AH geen vergunning heeft.
Winkeliers hebben de gemeente getipt en AH moet voor elke keer dat een klant "betrapt" wordt een dwangsom van 1000 euro betalen.
Natuurlijk stapte de grootgrutter naar de rechter, die de gemeente in het gelijk stelde. Waarop AH beroep aantekende en de zaak inmiddels voor de Hoge Raad dient. Voor beide partijen is het een principekwestie en voor AH staat er uiteraard veel op het spel, want dit heeft ook consequenties voor de vele andere AH to Go-vestigingen elders in het land.
Straks valt ook nog de "gezelligheidstafel", zoals er o.a. eentje in het Soester filiaal staat, onder deze regels.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Je moet natuurlijk ergens over kunne zeuren.

Marc zei

AH moet natuurlijk niet denken dat ze, door handig de winkel in te richten, onder bepaalde vergunningen uit te komen. Zo werkt dat ook niet voor jou en mij.

Mawilma zei

Ik denk dat als AH zich gerealiseerd had dat er zo nauw gekeken wordt, ze deze vergunning best hadden aangevraagd.
Heb jij het idee als je in een winkel (en niet alleen bij AH hoor) een kopje koffie nuttigt, dat je je dan in een horeca-gelegenheid bevindt?
Maar misschien ben ik wel te chauvinistisch?