Vandijkonline-vrienden-weblog

zondag, november 27, 2011

Dat lieve lieveheersbeestje!


Wist je dat lieveheersbeestjes meedogenloze kannibalen zijn?
Dit blijkt uit een studie door Canadese biologen, die vrijdag gepubliceerd is in het online wetenschapstijdschrift Plosone.org.
Annie-Eve Gagnon en haar team verzamelden 368 lieveheersbeestjes in een sojaveld en onderzochten de inhoud van hun magen. Ze ontdekten dat elk van de vier ondersoorten elkaar regelmatig opeet. De helft van de insecten blijkt DNA van een ander lieveheersbeestje in zijn buikje te hebben.
Bij dertien procent van de kevertjes troffen de onderzoekers zelfs DNA aan van twee of drie verschillende soorten lieveheersbeestjes. De onderzoekers zeggen dat deze vorm van kannibalisme voorkomt bij roofdieren die concurreren met andere roofdieren om dezelfde prooi.

Ze hopen dat hun ontdekking bijdraagt aan milieubehoud en -controle.

2 opmerkingen:

Nell zei

Kan het niet simpel zo zijn, ieder beestje laat zijn/haar DNA achter op het blad waar ze hebben gegeten of overheen zijn gewandeld. Waardoor er een DNA spoor achter blijft. Vervolgens vreet en ander beestje dit weer op. Wal la DNA komt zo in de maag terecht. Het is toch gewoon heel simpel!

Mawilma zei

Je redenatie zou kunnen. Ik heb geen idee. Ik neem altijd klakkeloos aan wat die wetenschappers beweren, al heeft dat vertrouwen de laatste tijd natuurlijk wel een fikse knak gekregen.