Vandijkonline-vrienden-weblog

woensdag, juni 14, 2006

Opgepast met de slippers

Doordat steeds meer mensen slippers dragen op warme dagen, stijgt het aantal botbreuken in voet, teen of enkel gedurende de zomermaanden aanzienlijk. Het luchtige schoeisel biedt nauwelijks bescherming bij het stoten van de voet.
Het lopen op luchtige slippers kan leiden tot lelijke blessures.

In de zomer komen bij de spoedeisende hulp van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam veel meer voetblessures binnen dan normaal. Maar liefst de helft van alle jaarlijkse botbreuken doet zich voor in deze periode.
Het is een duidelijke piek, die volgens Jan Luitse, hoofd van de spoedeisende hulp AMC, te vergelijken is met de wintersportweken. Luitse verklaart de sterke toename uit een slechte bescherming van de voeten in de zomermaanden. Mensen lopen in deze periode meer buiten. En ze verplaatsen zich vaker op blote voeten of op slippers die al niet veel meer bescherming bieden.
De stichting Consument en Veiligheid vindt de link tussen de toenemende populariteit van slippers en een groter aantal voetbreuken interessant en plausibel. Zij denkt echter dat het moeilijk is een dergelijk verband hard te maken. Dan zou van elke patiƫnt precies moeten worden vastgelegd welk schoeisel hij droeg tijdens zijn ongeval. En dat gebeurt lang niet in alle gevallen.

Geen opmerkingen: