Vandijkonline-vrienden-weblog

vrijdag, oktober 06, 2006

Er is toch ook nog een slimme ambtenaar!


Rijkswaterstaat stelt op een groeiend aantal snelwegen spitsstroken ook midden op de dag open.
Op de A2, A27 en A28 in de regio Utrecht is dit inmiddels al het geval, maar ook in andere delen van het land wordt ertoe overgegaan de venstertijden voor de spitsstroken los te laten. Niet alleen is het extra asfalt ook midden op de dag beschikbaar gekomen, ook wordt de rijbaan soms al veel vroeger geopend dan oorspronkelijk het idee was. Zo kunnen bestuurders op de A2 al om half zes 's ochtends van de speciale rijbaan gebruikmaken. Volgens een woordvoerder van de verkeerscentrale regio Utrecht is er geen ontkomen meer aan.
"De verkeersdrukte is ook buiten de traditionele ochtend- en avondspits zo groot dat we op een aantal wegen nu ook midden op de dag de spitsstrook opendoen. Onze verwachting is dat dit voor een toenemend aantal snelwegen zal gaan gelden."
Hoewel nog steeds naar het tijdstip op de dag wordt gekeken, is nu veel belangrijker hoeveel voertuigen per uur voorbij razen. De norm van drieduizend auto's per uur die verplicht is voor openstelling van de extra rijbanen, wordt regelmatig namelijk ook buiten de gangbare spitsuren gehaald.
"Als we de strook dan niet openzetten, ontstaat een file. De verkeersdrukte is explosief toegenomen de afgelopen jaren. De venstertijden die ooit zijn bedacht bij de aanleg van de spitsstroken, daar kom je er niet meer mee", zegt de woordvoerder.
Ik snap niet, dat er daar nooit eerder iemand op dit simpele idee is gekomen!

Geen opmerkingen: