Vandijkonline-vrienden-weblog

dinsdag, mei 22, 2007

Af en toe gaan (o)pa en (o)moe.........

Ook zestig-plussers moeten massaal naar de speeltuin. Niet alleen voor hun kleinkinderen, maar ook om zelf fit te blijven!
Uit onderzoek van TNO blijkt dat als zestigers, zeventiger en tachtigers wat vaker over de evenwichtsblak lopen of aan een touwladder of klimrek gaan hangen, hun coördinatie toe- en de 'valangst' afneemt.

Het onderzoek is gedaan onder een kleine groep ouderen in Rotterdam, in opdracht van de gemeente en een Finse speeltoestellenfabrikant. Dertien proefouderen, van 65 tot 85 jaar, hadden zichtbaar baat bij regelmatige bezoeken gedurende tien weken aan Speeltuin Hillesluis. Ze volgden een speciaal trainingsprogramma en werden begeleid, maar raakten zo enthousiast dat ze nog steeds trouw de speeltuin opzoeken.
"Het lijkt raar dat ouderen naar de speeltuin moeten", aldus TNO-onderzoeker Paul de Vreede. "Maar diverse toestellen blijken goed te helpen bij het verbeteren van lenigheid, kracht en coördinatie." Uit het rapport 'Ouderen in Beweging' blijkt dat bijna de helft van de Nederlandse ouderen niet genoeg beweegt.
Gelukkig hebben wij de schommel nog, dus kunnen we oefenen zoveel we willen! Voor een evenwichtsbalk en klimrek is onze tuin wat klein.

2 opmerkingen:

Marc zei

Wanneer wil je gaan? Je mag onze kids best een keer lenen als excuus.

Mawilma zei

Dat is erg lief aangeboden.
Ik ben alleen bang dat jouw kids niet meer bijkomen als ze oma boven in het klimrek zien zitten of uit de touwladder zien kletteren!