Vandijkonline-vrienden-weblog

vrijdag, mei 25, 2007

Alle managers op cursus bij Bokito!


Het functioneren van een apenkolonie vertoont sterke overeenkomsten met gedragingen op de werkvloer. Voor managers is op deze apenrots een belangrijke taak weggelegd.
Dat zegt bioloog en organisatieadviseur Patrick van Veen zijn nieuwste boek, 'Dierbare collega's'.
Volgens Van Veen focussen bedrijven te veel op het product of de dienst terwijl het functioneren van de sociale organisatie minstens zo belangrijk is. Daarbij speelt 'oergedrag' een belangrijke rol. "Net als bij apen wordt er tussen collega's veelvuldig gevlooid. Dat zijn die ogenschijnlijk onproductieve gesprekjes bij de koffieautomaat. Maar die zijn héél belangrijk voor de sociale samenhang van de groep."
De manager die laat zien dat hij een sterke leider is brengt volgens Van Veen, net als bij apen, rust en stabiliteit in de groep. Daarbij is het helemaal niet verkeerd als de baas zijn werknemers imponeert met uiterlijk vertoon.
"Maar het probleem is juist dat veel werknemers de baas nooit zien. Een bordje met ‘directeur’ op de deur betekent niet dat werknemers die macht ook accepteren", aldus Van Veen in Het Financieele Dagblad.

Geen opmerkingen: