Vandijkonline-vrienden-weblog

zaterdag, oktober 30, 2010

De Grotten in Valkenburg


Tijdens onze vakantietje in Zuid-Limburg zijn we ook in de Fluweelen Grotten in Valkenburg geweest. Deze grotten danken hun naam aan de "fluwelen huid" van de steenmarters, die daar leven of geleefd hebben.
Dit is de toegangspoort tot de grotten.

Met dit gereedschap moesten de arbeiders de stukken mergel loszagen uit de wanden. Zo'n eerste blok kostte bijna een dag werk.

Een voorbeeld van een wandtekening, waarvan er talrijke gemaakt zijn.

Er zijn veel religieuze taferelen en dit is een hoekje van een soort kapel, die er gemaakt is.

Een mooie afbeelding van het kasteel. De muur werd eerst zwart gemaakt, waarna de afbeelding er als het ware uitgeschraapt werd. Knap hoor!

Deze afbeelding spreekt voor zich.

En ook dit wandtafereel is voor iedereen wel heel duidelijk denk ik.

En tot slot één van de oerbewoners, in het licht gezet door onze gids.
Die lamp was ook wel echt nodig, want de gids liet ons zien hoe pikkedonker het werd toen hij de lamp even uitdeed. Prompt begon een groepje "Stille Nacht" te zingen.
Er waren ook mensen die het eng vonden en hun mobieltje maar aanzetten voor wat licht.

3 opmerkingen:

roetmops zei

Wat zo leuk is aan dit stukje over de grotten, ik herken het zo goed. Ook wij zijn tijdens een van onze vakanties hier een bezoekje wezen brengen. Het was er inderdaad pikdonker. Ik meen mij te herinneren dat er tijdens de tweede wereldoorlog mensen in geschuild hebben. Er stonden, toen wij er een bezoek brachten nog opgestapelde ijzeren bedden.

emsland-life zei

Als het `stille nacht, heilige nacht`op zo`n moment ingetogen gezongen wordt lijkt me dat heel indrukwekkend in een grot.

Hanneke zei

Ook wij zijn daar geweest. Heel mooi! Maar voor die steenmarters hoeven wij niet helemaal naar Valkenburg te gaan. Twee weken geleden hadden we op een haar na inwoning van zo'n beestje met een "fluwelen huid". We zijn best gastvrij maar zo'n beest houden we toch liever buiten de deur.