Vandijkonline-vrienden-weblog

donderdag, oktober 14, 2010

Moois in Zuid-Limburg


Vorige week waren we samen met onze gasten een paar dagen in Zuid-Limburg. Ze waren daar nog nooit geweest en hebben ontzettend genoten van dat on-Nederlandse stukje Nederland. Wij trouwens ook.
In Mechelen zagen we dit mooie vakwerkhuisje. We hebben er natuurlijk nog veel meer gezien, maar dit is wel een heel leuk voorbeeld.

Ook in Mechelen staat een eeuwenoude boerenhoeve, gedeeltelijk in gebruik als restaurant en in een ander gedeelte is een supermarkt gevestigd. Je kunt aan de muren nog heel duidelijk zien dat het oorspronkelijk een boerenschuur was.

Als je over de binnenplaats liep - nu in gebruik als terras waar je iets kunt gebruiken - kwam je aan de achterkant van de boerderij, waar het er ook allemaal schitterend uitzag, hoewel je de jaren er wel aan afziet.

In Valkenburg staat hoog de kasteelruïne, die ook bezichtigd kan worden. En dat deden we natuurlijk! Pahanspa kon het natuurlijk niet laten om even voor kasteelheer te spelen en zijn gevolg toe te spreken.

Ergens langs de weg stond dit voorbeeld van vergane glorie. Zo te zien is er ook niet veel eer meer aan te behalen.

Ik had op internet de adressen van diverse kastelen opgezocht, want Gerrit wilde graag kastelen zien. Helaas waren sommige ervan, ondanks mijn research, niet te vinden, waarschijnlijk omdat ze helemaal verscholen stonden tussen de bomen.
Maar onverwacht stuitten we op dit prachtige kasteel, waar je ook nog vlakbij kon komen.

Vlak voor Vijlen lag een kleine boomgaard, waar ze volop bezig waren met het plukken van appels en peren. Er stond al een hele trein met mooie appeltjes klaar en we hebben daarvan een zakvol gekocht om ze onderweg lekker op te kunnen peuzelen.

In Gulpen staat deze oude watermolen die nog in bedrijf is. Er is een pannekoekenrestaurant in gevestigd, dat natuurlijk net die dag gesloten was.

Vandaar dat we toen maar in Gulpen, vlak aan het snelstromende water van het riviertje de Gulp, van onze lunch genoten hebben. Gelukkig voor Gerrit - die zich erg had verheugd op een echte Hollandse pannekoek - hadden ze die op dit terrasje ook.

En tenslotte een van de vele kruisjes en kruizen die je in Limburg overal langs de weg vindt.

1 opmerking:

roetmops zei

Na toch ook veel rond ge dwaalt te hebben in Vijlen en Gulpen weet ik hoe mooi het limburgse leven is. Met al zijn mystieke kastelen en torentjes.Fijn dat jullie de gasten zoveel van ons landje hebben kunnen laten zien. Want ons land is het waard verkend te worden.