Vandijkonline-vrienden-weblog

dinsdag, december 21, 2010

Cantonspark in sneeuwtooi


Gistermiddag gingen we voor de verandering eens niet de polder in, maar richting dorp. We hebben daar op 10 minuten loopafstand een prachtig park. Dit park is al rond 1900 aangelegd als onderdeel van een groot landgoed.
Het park en de kas, die je hier op de foto ziet, waren vanaf 1918 tot 1987 onderdeel van een botanische tuin, behorend bij de Utrechtse Universiteit. In deze kas stonden prachtige tropische planten.
In 1987 is de Universiteit verhuisd naar de Uithof in Utrecht en is deze botanische tuin voor de prijs van één gulden overgedragen aan onze gemeente, die het als openbaar park in gebruik nam en de kas verhuurde aan een kunsthandelaar.

Er staan nog altijd heel bijzondere bomen in dit park en het is ook erg mooi aangelegd, zoals je nu nog zien kunt.

In het grijze verleden zijn er ook tennisbanen aangelegd op het landgoed en dit huisje diende als verkleedruimte voor de deftige dames.

De eigenaar van het landgoed kocht in 1905 in Amsterdam op een veiling onderdelen van wat wij nu de colonnade noemen.
In de "cultuurbarbarentijd" zijn de zes ornamenten die boven op de pilaren stonden er afgehaald en weggegooid. Jaren later was er iemand die de grote waarde hiervan besefte en de ornamenten zijn nagemaakt van kunststof en bovenop de pilaren geplaatst.

Dit is gewoon een heel mooi plaatje.

Hier zie je een bruggetje met aan de linkerkant het begin van een pergola, die 's zomers prachtig begroeid is met rozen.

Er staan overal heel bijzondere bomen met bijzondere botanische waarde.Welke het zijn weet ik niet precies, er staan wel bordjes bij met de latijnse namen erop. Deze bomen zijn gewoon prachtig om te zien.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Is zeker een mooi park. Wij hebben daar zelfs nog enkele trouwfoto's gemaakt.

roetmops zei

Wat een pracht omgeving. Kan me voorstellen dat je daar zomers ook heel erg kunt genieten. De foto's lijken wel kerstkaarten zo mooi. Het lijkt wel een sprookjeswereld.

Hanneke zei

Prachtige foto's! Er valt momenteel veel te genieten. Wij waren maandag in Gees (Drenthe). Het was daar óók net een sprookje. Al die oude boerderijen en de mooie, ouderwetse straatlantaarns. Adembenemend mooi!

Anoniem zei

Zo dicht bij huis en zo mooi, een complimentvoor de mooie opnames. Bernard