Vandijkonline-vrienden-weblog

maandag, oktober 31, 2005

Migraine

Zoals jullie misschien wel weten heb ik regelmatig (te regelmatig als je het mij vraagt) last van migraine. Voor de mensen die weinig van migraine weten, hier wat info
Migraine is een chronische ziekte en geen psychische of mentale aandoening. Hoewel niemand de exacte oorzaak weet, treedt migraine waarschijnlijk op onder invloed van triggers (zoals hormonen of omgevingsfactoren) waar de bloedvaten in de hersenen extreem op reageren. Ze zijn eerst korte tijd vernauwd en zijn daarna sterk verwijd. Het gevolg: een migraineaanval.
Hoe is het om een migraineaanval te hebben? Pijn hoort bij elke vorm van hoofdpijn, maar voor mensen met migraine kan het zich uiten als een kloppende of stampende pijn. Dat kan ook nog eens gepaard gaan met andere onprettige verschijnselen. De migrainepatiënt kan misselijk worden, braken, of gevoeliger worden voor licht of geluid, om maar een paar symptomen te noemen. Dit kan 4 tot 72 uur duren! Vaak kan iemand tijdens een aanval niet veel meer doen, zal vaak in bed kruipen met de gordijnen dicht en kan weinig geluid kunnen verdragen.
Meer dan één op de tien mensen lijdt aan migraine; het komt het meest voor bij mensen in hun productiefste jaren: leeftijd 25 - 55. Migraine komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen, in een verhouding van ongeveer 3 op 1. In Nederland hebben ca 400.000 mannen en 1 miljoen vrouwen gemiddeld elke maand een migraineaanval, die tot 3 dagen kan aanhouden. Ongeveer 200.000 Nederlanders hebben wekelijks een migraineaanval en dagelijks hebben ongeveer 50.000 patiënten een aanval.

4 opmerkingen:

Mawilma zei

Bij welke categorie hoor jij precies?
Zou het kunnen dat je allergisch bent voor vrije tijd?

Marc zei

Ik hoor bij de catagorie zware hoofdpijn/overgeven/gevoelig voor met name licht. Gelukkig ben ik niet allergisch voor vrije tijd, de laatste tijd heb ik het ook vaker op een werkdag.

Jeanette zei

Ik heb het ook tijden gehad, meestal in de pauze week van de pil (daar zal het bij jou niet aan liggen). Wel het hormonen scenario klopt daarbij. Het is echt supervervelend vooral voor jezelf wanneer je zo'n aanval hebt. Ik hoop dat je medicijnen werken.

Mawilma zei

Hoe is het, helpen je medicijnen al of kun je dat nog niet beoordelen op zo korte termijn?
Wel verstandig, dat je er nu eens mee naar de dokter bent gegaan.