Vandijkonline-vrienden-weblog

donderdag, juni 17, 2004

Publieke omroep

De publieke omroep! Hoe durven ze zich zo te noemen. Ze zijn of voor een politieke stroming of ze proberen de commerciële te kopiëren. Naar mijn bescheiden mening zijn er weinig positieve uitzonderingen en BNN is daar één van.
Daarom zeg ik: Protesteer en steun BNN!


De fracties van het CDA en de PvdA in de Eerste Kamer hebben nog steeds grote moeite met het wetsvoorstel dat jongerenomroep BNN moet redden voor de Publieke Omroep. De plannen voor het publieke bestel die het kabinet vrijdag presenteerde, hebben dat niet veranderd. De beide partijen hebben 42 van de 75 zetels in de Senaat.
Senator Woldring (CDA): "De kou is niet uit de lucht." Senator Witteman (PvdA): "We zijn blij dat het kabinet het publieke bestel grondig wil aanpakken, maar deze wet is voor ons nog steeds een probleem." Het wetsvoorstel regelt dat het verplichte ledental voor omroepen verlaagd wordt van 300.000 naar 150.000. BNN heeft nu 224.000 leden. Drie weken geleden dreigde een meerderheid van PvdA, CDA, SGP en ChristenUnie in de senaat het voorstel te verwerpen. Volgens de PvdA is het een gelegenheidswet die alleen beoogt jongerenomroep BNN in het bestel te houden.
Ja nou, wat dan nog! Liever zie ik nog dat de hele wet op de schop gaat. De eenheidsworst zenders, dus de zenders zonder meerwaarde voor specifieke doelgroepen, moeten gewoon commercieel gaan of stoppen met uitzenden. Het is toch kolder dat ik belasting betaal zodat bijvoorbeeld de TROS funiest home video's kan uitzenden! Zenders met het lef om de kleinere doelgroepen te bedienen en hiermee het aanbod breed te houden zijn niet/minder interessant voor de adverteerders en kunnen het hoofd niet alleen boven water. Hiervoor en alleen hiervoor zou gemeenschapsgeld gebruikt mogen worden!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

En wat denk je dan van al die Bobo's, die nu op onze kosten op de beste plaatsen in de stadions zitten en daar lekker hun buiken nog ronder smullen? Daar is volgens mij de omroepbijdrage ook niet voor bedoeld!
mwm

Peter zei

Pfff. Weer zo iemand.
Dus jij bent van mening dat het feit dat een omroep publiek is, betekent dat ze geen programma's voor brede doelgroepen mogen aanbieden..
En op het moment dat dit gebeurt, dus alleen kleine doelgroepen aanboren dan zal het argument zijn: 'die omroep kijkt toch bijna niemand naar, dat kunnen we wel opheffen'.
Ik ben met je eens, BNN is een leuke en aangename uitzondering t.o.v. bijv. de TROS; maar specials van de TROS met F. Bauer of BZN in Zambia of Mozambique trekken veel kijkers.. En zoiets zie ik niet zo 1,2,3 bij Yorin langs komen.

En als laatste: is het je al wel eens opgevallen dat 'de commerciëlen' net zo hard 'de publieken' kopiëren?