Vandijkonline-vrienden-weblog

dinsdag, april 11, 2006

Goed nieuws voor chipsliefhebbers!

In chips zitten aanzienlijk minder ongezonde transvetzuren dan vijf jaar geleden. Er is zelfs een chipsmerk waarin helemaal geen foute vetzuren zitten, stelt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) in een recent onderzoek.

De VWA heeft 25 zakken chips van diverse merken geanalyseerd. Uit dat onderzoek blijkt dat er in chips hoogstens 0,3 procent ongezonde transvetzuren zitten, in light-versies zelfs een factor drie minder. Vijf jaar geleden was dat nog het vijftigvoudige.
Transvetzuren zitten in hard bakvet en ontstaan bij het hardingsproces. De vetzuren verhogen het ongezonde cholesterolgehalte in het bloed, en daarmee het risico op hart- en vaatziekten.
Chips dragen voor ongeveer eenvijfde bij aan de totale inname van foute vetzuren. Het beleid is gericht op het vermijden van deze stoffen in voedingsmiddelen.
Dat kan door te frituren en te bakken in vloeibare, plantaardige oliën. Uit het VWA-onderzoek blijkt dat producenten dit ook steeds vaker doen. Dat geeft aanzienlijk minder transvetzuren in de chips. Bij de meeste chipsmerken verdubbelde echter tegelijkertijd het gehalte aan verzadigde vetzuren. En die zijn niet goed voor de gezondheid.
Volgens de VWA zijn de voordelen van minder transvetzuren vele malen groter dan de nadelen van wat meer verzadigd vet. Het kan nog gezonder, aldus de VWA die drie merken ontdekte waarin alle waarden in orde waren.
Dus smullen maar ....................................................................

1 opmerking:

Marc zei

Ik lees het al: ik trek nog een zakje open!