Vandijkonline-vrienden-weblog

vrijdag, maart 23, 2007

Is magisch vierkant toch geen doorbraak?

Het magische vierkant dat drie scholieren hebben gemaakt is heel knap, maar het is geen doorbraak. "Het gaat om het invullen van getalletjes, het is recreatieve wiskunde", zegt Klaas Landsman, hoogleraar wiskundige analyse aan de Nijmeegse Radboud Universiteit vrijdag in de Volkskrant. "De wiskunde wordt hier geen stap verder mee geholpen."

Drie vwo-scholieren bedachten hun vierkant eind vorig jaar op de Radboud Universiteit. Een magisch vierkant is een wiskundige getallenreeks waarvan de optelsom horizontaal, verticaal, diagonaal en ook in cirkelvorm altijd gelijk is. Het vierkant bestaat uit 144 hokjes met de getallen 1 tot 144, waarbij de som van elke rij en elke kolom 870 is. Ook is het vierkant 'panmagisch': alle diagonalen en parallelle gebroken diagonalen hebben als som 870.
Diverse media namen donderdag de kwalificatie van de Nijmeegse wiskundige Arno van den Essen over, die sprak van 'een wereldwijde sensatie'. "Dat is op zijn zachtst gezegd een beetje opgeblazen", zegt Landsman in het ochtendblad. Van den Essen heeft de scholieren geholpen bij het maken van hun magische vierkant.
Heeft hij gelijk of zou het de kif zijn?

2 opmerkingen:

Marc zei

Ik vind het het kanp dat deze jongens voor elkaar hebben gekregen wat een hoop geleerden jarenlang niet is gelukt. Overigens zou het mijn hobby niet zijn.

Anoniem zei

Ik vind het ook erg knap, maar wat heb je eraan.