Vandijkonline-vrienden-weblog

dinsdag, mei 03, 2005

Kilometerheffing de oplossing?

Volgens het CPB kan een kilometerheffing op specifieke plaatsen en tijden de files sterk terugdringen, zodat op werkdagen het aantal files zelfs zal slinken met 35 tot 55 procent. Het verkeer zal door deze maatregel nauwelijks afnemen, maar er treedt een selectie op: wie per se tijdens de spits op pad wil, betaalt de hoogste prijs. Wie later kan reizen, gaat de weg op als de kosten lager zijn.

Ik vraag me alleen af of er dan niet elders opstoppingen zullen ontstaan, doordat de zuinige Hollanders alternatieve routes zullen nemen (als die er al zijn).
Hoe denken jullie hierover? Vinden jullie dit de oplossing of hebben jullie ook twijfels hierover?
Ikzelf vind het voorstel van 3 rijbanen met 80 km per uur een goede oplossing. Redelijk doorrijdend verkeer is altijd beter voor het milieu dan 2 rijen stilstaand.
Maar ja, ik ben maar een simpel huisvrouwtje.

2 opmerkingen:

Marc zei

Tuurlijk is dit de oplossing. Hiermee gaan ze stimuleren dat de werktijden meer flexibel gaan worden. Tijden waar congestie optreed worden zwaarder belast, dus ga je andere tijden rijden. Hier moet natuurlijk een balans in worden gevonden omdat de file zich anders in tijd verplaatst. Op zich ben ik hier niet op tegen. Voorwaarde is wel dat het werken flexibiliteit moet bieden en de inkomsten gebruikt moeten worden voor de weggebruiker. Voor motoren neem ik aan dat er een andere regeling komt.

Mawilma zei

Nadeel is, dat een arme sloeber geen baan aan kan nemen waarvoor hij op een bepaalde - dure - tijd over een bepaald traject moet rijden. Hij is in dat geval al zijn halve salaris kwijt aan heffingen.

Je bent wel optimistisch te denken, dat de opbrengst voor de weggebruiker gebruikt zal gaan worden!