Vandijkonline-vrienden-weblog

maandag, september 19, 2005

Privé is uit de gratie

Weekblad Privé voor onbepaalde tijd niet meer wordt uitgenodigd bij familieaangelegenheden van het Koninklijk Huis, waarbij media aanwezig mogen zijn.
"
Het weekblad is in elk geval niet welkom bij de doop van prinses Alexia en bij de eerstvolgende fotosessie die de RVD organiseert. Ook levert de RVD Privé geen privé-foto's meer van de koninklijke familie. Dat heeft de RVD de hoofdredactie van het weekblad dinsdag in een brief laten weten.
De dienst is buitengewoon ontstemd over vorige week in het blad gepubliceerde vakantiefoto's van de Prins van Oranje, zijn vrouw en hun oudste dochter Amalia. Volgens de RVD is daarmee hun privacy ernstig geschonden en zijn de foto's bovendien verkregen door 'hinderlijk gedrag en volgen'.
Privé en de RVD liggen sinds juli van dit jaar formeel met elkaar overhoop over het fotograferen van het gezin van Willem-Alexander en Máxima. De RVD nodigde het weekblad niet uit voor een besloten fotosessie op de Eikenhorst in Wassenaar, omdat Privé kort daarvoor foto's publiceerde van een bezoekje van de Prins van Oranje en zijn gezin aan een kinderboerderij. Prompt publiceerde Privé aan het blad aangeboden foto's van de bijeenkomst op de Eikenhorst.
De fotosessie op de Eikenhorst met de pasgeboren prinses Alexia was georganiseerd onder voorwaarde dat de media het gezin tijdens zijn vakantie met rust zouden laten. Volgens de RVD hebben alle media zich daaraan gehouden behalve Privé. Het blad toonde de Prins van Oranje, prinses Máxima en prinses Amalia in zwemkledij.
'Het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer en het daarmee verwante recht op respect geldt voor eenieder en derhalve eveneens voor de leden van het Koninklijk Huis.
Hoofdredacteur Santegoeds was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar. Eerder zei hij al, dat hij de mediacode 'een dictaat' vindt dat nergens anders ter wereld bestaat en dat hij 'telkens zijn eigen plan zal trekken'. De RVD laat weten dat het uitsluiten van weekblad Privé best eens zou kunnen duren tot en met de gebruikelijke fotosessie tijdens de wintersport van de koninklijke familie, tenzij de hoofdredacteur voor die tijd officieel laat weten dat hij zich aan de regels zal gaan houden.

Geen opmerkingen: