Vandijkonline-vrienden-weblog

vrijdag, september 30, 2005

De zelfrijdende auto komt eraan

Elektronica neemt automobilisten steeds meer werk uit handen. De stap naar een 'zelfrijdende' auto lijkt nog maar klein.

Zo komt er in de nieuwste generatie personenauto's een cruise control die het gasgeven en remmen volledig overneemt en helpt om in een file een kop-staartbotsing te voorkomen en wordt er gewerkt aan een systeem met een infraroodcamera (night vision) dat in dichte mist en in het aardedonker dingen ziet die de bestuurder niet ziet.
De huidige generatie topauto's geeft al een goed inzicht in wat met slimme elektronica mogelijk is, zoals onder meer de nieuwe Mercedes-Benz S-klasse en de duurste modellen van Audi, BMW en Lexus. Het gaat om techniek die tot voor kort alleen in conceptauto's te vinden was, maar die nu werkelijkheid wordt en straks in betaalbare auto's is te verwachten.
Ook ABS, dat vandaag de dag zo'n beetje standaard is bij iedere auto, verscheen in 1978 voor het eerst in de dure exclusieve auto's in de topklasse.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik ben helemaal niet vies van moderne snufjes, maar ik hoop niet dat het auto rijden te automatisch wordt. Het schakelen, gas geven, remmen etc.. maakt oa het autorijden zo leuk.