Vandijkonline-vrienden-weblog

maandag, maart 20, 2006

Chic eten?

Thuis drink ik ook meestal wel wat bij het eten, maar op de wijze zoals bij restaurant De Kastanjehof maken wij de flessen nooit open.
Op de foto oefenen Piëtro Vitalli en Robert Leussink de kunst om met een sabel de hals een fles champagne door te snijden. Zij moeten de techniek beheersen voor hun plechtige inauguratie 's avonds tot maître-sabreur van de Confrérie du Sabre d'Or, het genootschap van de gouden sabel. De ene na de andere fles wordt onthoofd, tientallen malen gaat het zwaard er feilloos doorheen, maar dan knalt er één uit elkaar en vliegen de glassplinters rond. Deze nobele kunst stamt uit de tijd van de kozakken en Napoleon. Volgens Hein van Oosterom van de Kastanjehof wordt er niet gekeken op een flesje bij dit feest. Het kostelijke vocht vloeit rijkelijk, bijna als water. ,,Er staan tweehonderd flessen klaar voor honderdtien gasten. Zonder sponsoring van de wijnimporteur zou dat natuurlijk onbetaalbaar zijn geweest."
Dit ga ik vanavond toch maar eens zelf proberen, maar zijn Spa rood flessen hier eigenlijk wel geschikt voor?

2 opmerkingen:

Mawilma zei

Ik heb nog nooit geprobeerd om Spa Rood met een sabel te openen.
Gezien het feit, dat meestal alleen al bij het gewoon opendraaien van de stop de Spa al alle kanten op spuit, ga ik dat ook niet proberen.

Mawilma zei

In de Baarnsche Courant van vandaag staat een heel artikel over dit onderwerp.
Alleen hier spreken ze over 100 flessen voor 110 gasten. Dat klinkt wel iets anders.