Vandijkonline-vrienden-weblog

maandag, maart 13, 2006

Weblogs geven papieren krant uit

Terwijl de meeste kranten hun oplages zien dalen, presenteerde de website Startlog.nl zaterdag een nieuwe, gratis krant.
In de papieren krant staan berichten van weblogs die zijn aangesloten bij Startlog.nl, een startpagina voor weblogs. Op de site zijn duizenden zogenoemde bloggers te vinden: mensen met een eigen internetsite die daar nieuwtjes en andere informatie op plaatsen.

„Op onze site staat het belangrijkste nieuws van de verschillende weblogs. Maar omdat we iedere vier uur het nieuws verversen, gaan veel berichten verloren”, zegt Jorrit Kreek, een van de oprichters van Startlog.nl. „We wilden iets maken zodat die berichten langer houdbaar zijn. Een krant is daar ideaal voor.”

Opinie, media, economie en ’fun en gadgets’ zijn de belangrijkste onderwerpen van de papieren Startlog.nl. „Op de weblogs schrijven mensen over hun persoonlijke interesses. Hoogleraren hebben een site waar ze veel over de olietekorten schrijven, een ander heeft een site over hekserij. Er is zo veel informatie op internet, maar je moet het weten te vinden. Nu kunnen mensen die dingen lezen in onze krant.”

De papieren Startlog.nl is bedoeld voor lezers tussen de 20 en 40 jaar, „die kritisch en nieuwsgierig zijn en openstaan voor iets nieuws.” Het nul-nummer heeft een oplage van 3000. Vanaf mei moet de krant iedere twee weken verschijnen in een oplage van 100000 exemplaren. De krant wordt verspreid via café’s, sportscholen en universiteiten.

Kreek wil ook zelf ideeën aandragen voor blogberichten. „Zoals op een gewone redactie gebeurt. Alleen gaan wij bloggers vragen een onderwerp uit te zoeken in plaats van journalisten.” Die worden vooralsnog niet betaald voor hun verhalen. „Want nu kost het ons nog geld om de krant te maken, maar zodra er geld binnenkomt, krijgen de schrijvers ook een vergoeding.”
Omdat de krant gratis is, moet dat geld van adverteerders komen. Een grote internetprovider heeft zich al gemeld.

www.nieuwszicht.nl
De krant van Startlog.nl werd zaterdag gepresenteerd tijdens de Dutch Bloggies in het Haagse Museum voor Communicatie. Deze wedstrijd voor Nederlandse weblogs wordt sinds 2002 georganiseerd, met prijzen voor onder andere beste fotolog en beste nieuwkomer. De juryprijs voor beste weblog ging naar Sargasso.nl. Daarop zijn berichten te vinden uiteenlopend van ’Paling sterft uit door dioxine’ tot ’De puinhopen van Jan Peter’. De publieksprijs voor beste weblog (3500 mensen brachten hun stem uit) ging naar nieuwszicht.nl.

Geen opmerkingen: