Vandijkonline-vrienden-weblog

donderdag, januari 04, 2007

Komt er ooit nog eens een Elfstedentocht?

Het is vandaag alweer tien jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht werd verreden. En door de zachte winters wordt de kans steeds kleiner dat er ooit nog een Tocht der Tochten komt. Toch heeft het KNMI goede hoop.
Het was spruitjeskweker Henk Angenent die zich op 4 januari 1997 na een lange zware tocht op de Bonkevaart de sterkste toonde, voor Erik Hulzebosch en Bert Verduin. Klasina Seinstra was de snelste vrouw.
Aanvankelijk zag het er eind 1996 nog niet zo rooskleurig uit voor de Vereniging 'De Friese Elf Steden', maar na een strenge vorstperiode rond de jaarwisseling barstte de elfstedenkoorts in Friesland en daar buiten toch nog los.
"It giet oan", maakte de inmiddels afgetreden voorzitter Henk Kroes bekend. Of zijn opvolger die verlossende woorden ooit zal mogen uitspreken is nog maar de vraag, want met de klimaatverandering ziet het er slecht uit voor de toekomst van de Elfstedentocht.

Het KNMI denkt echter dat de tocht deze eeuw nog wel een aantal keren gereden wordt. Het meteorologische instituut gaat ervan uit dat de temperatuur deze eeuw wereldwijd met maximaal zes graden celsius stijgt, waardoor het tien keer koud genoeg zal zijn voor een Elfstedentocht. In de vorige eeuw werden er vijftien tochten gehouden.
Stijgt de temperatuur minder - volgens sommige berekeningen ligt de temperatuurstijging tussen 1,4 en 5,8 graden - dan komen er wellicht meer Elfstedentochten. Bij een stijging van 8 graden zijn er helemaal geen tochten meer te verwachten.
Het KNMI benadrukt dat het slechts om voorspellingen gaat. De realiteit kan heel anders uitpakken.

2 opmerkingen:

Mawilma zei

Nou, ik hoop dat je gevoel goed is.
Ga je in dat geval zelf ook meeschaatsen of ben je daarvoor niet goed genoeg getraind?

Jouw zoontje mag dan niet kunnen schaatsen, ik zag hem toch meermalen op zijn ski-tjes staan, dus sportief is hij wel.

Marc zei

Schaatsen is niks voor mij, maar zo'n tocht zou wel leuk zijn. Vorig jaar hadden we in maart nog sneeuw, dus het kan nog alle kanten op. Ik hoop op nog wel wat vorst. Ik kan echt genieten van een mooie heldere en heel koude dag.