Vandijkonline-vrienden-weblog

dinsdag, januari 30, 2007

YouTube gaat inkomsten delen


De populaire Amerikaanse videosite YouTube wil in de nabije toekomst de inkomsten uit reclame delen met zijn bezoekers. Iedereen die een eigen videofilmpje op de site zet, kan daar straks geld mee verdienen. Technici werken nog aan het systeem dat binnen een paar maanden moet zijn ingevoerd.
YouTube, met 70 miljoen bezoekers per maand, is inmiddels voor 1,3 miljard euro eigendom van internetgigant Google.
Met het trekken van bezoekers heeft YouTube geen enkel probleem. Verdienen aan die bezoekers, dat is lastiger. De site is nog grotendeels reclamevrij, maar Google en YouTube willen sitebezoekers vóór een filmpje een reclame laten zien. En dat is lastiger. Het zou slecht kunnen zijn voor de populariteit van de site.
Bovendien levert het auteursrecht problemen op: gebruikers zetten massaal fragmenten van films, tv-programma's en videoclips online. Op het moment dat Google en YouTube aan die videootjes veel geld verdienen, staat een bataljon advocaten klaar om die inkomsten op te eisen.
Vandaar dat gebruikers straks alleen een deel van de advertentie-inkomsten kunnen krijgen als ze zelfgemaakte video's plaatsen. Daarnaast werkt YouTube aan een systeem, dat video's waarop een copyright rust een watermerk geeft.
Misschien is dit iets leuks voor (één van) jullie?

Geen opmerkingen: